Okruženje - :: HOTEL KOLIBA GRZA :: Dobro doli! ::

Idi na sadržaj

Kada se sa Auto-puta Beograd - Niš odvojite na magistralni put Paraćin-Zaječar, nakon sedamnaestog kilometra od Paraćina nailazite na skretanje ka izletištu Grza. Nedugo, zatim, prateći dolinu rečice Grze nailazite na Kolibu.

         Udaljenost  Hotela Koliba od važnijih destinacija:
            
Paraćin 17 km
Zaječar 63 km
Niš 97 km
Beograd 173 km
Novi Sad 247 km

Južni Kučaj
Područje planine "Južni Kučaj", kome i izletište Grza okruženo je brojnim prirodnim retkostima, kao što su Resavska pećina, klisure reka Resave i Suvaje, vodopad Lisine. Ovde možete videti i veverice, zečeve, puhove, lisice i srne, čak u gustoj Kučajskoj šumi na većoj nadmorskoj visini i vuka. Do skoro je Kučaj bio meka za lov ali sada je proglašen rezervatom. Pored prirodnih Južni Kučaj obiluje i brojnim kulturno-istorijskim vrednostima koji se nalaze u ovom području, među kojima su najpoznatiji manastiri Manasija i Ravanica. U blizini Grze je takođe i izletište Sisevac, pored Senjskog rudnika u kome izvire reka Crnica. U Sisevcu se nalazi i srednjevekovnim manastir Sv. Sisoje. Na samo 25 kiometara od Grze je i prelepa planina Rtanj...

Manastir sv. Petka
Na putu za Istočnu Srbiju prema Čestobrodici, pre skretanja ka izletištu od Paraćina nalazi se selo Izvor koje je poznato po tome jer se ovde nalazi manastir Sveta Petka Izvorska. To je manastir koji potiče iz 13 veka, i čija crkva je, po slabo sačuvanom predanju najverovatnije, zadužbina Musića Stevana, sestrića knez Lazara. Za ovaj manastir se veruje da je 1389. pobožna knjeginja Milica posle puta u Carigrad prenela mošti prepodobne Petke Paraskeve iz Vidina u Srbiju, pa su tom prilikom svete mošti bile duže položene u manastiru u selu Izvoru. Manastirska crkva je zidana u srpsko vizantijskom stilu, sa prostranim naosom i oltarom, sa dva osmostrana kubeta u svodu, sa veoma živopisnim ikonostasom

Reka Grza
Grza sa dva kristalno čista jezera na nadmorskoj visini od 500 m predstavlja oazu za pecaroše jer je bogata potočnom i kalifornijskom pastrmkom.
Konak nudi organizovan obilazak Gornjeg i Donjeg jezera sa vrelom Grze, lov sa vodičem u lovištima Brezovica i Južni Kučaj, obilazak Resavske pećine, a za ljubitelje ribolova nezaboravno pecanje pastrmki na našim jezerima. Za one koji vole letenja, u mogućnosti smo da organizujemo panoramsko razgledanje grada i okoline, a za hrabre i skok padobranom.

Postoji mogućnost obilaska etno - sela Krivi Vir poznatog po čuvenom "Krivovirskom kačkavalju" i ostalim mlečnim proizvodima, kao i obilazak manastira Pokrova Presvete Bogorodice u selu Lešje.


HOTEL KOLIBA NA GRZI
V.J.R DOO - HOTEL KOLIBA GRZA
           Sedište: Grza, Paraćin              
Zaječarski put bb,
35255 Donja Mutnica - kod Paraćina
+ 381 35 540 440,  + 381 69 154 0 440
 Copyright © 2018 Hotel "Koliba". Sva prava zadržana.  
Nazad na sadržaj